Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

6 niesamowitych przepisów na Wielkanoc

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 14.04.2019r.

Tegoroczne Święta Wielkiej Nocy już za pasem. Czym by one były bez stołów pełnych wyśmienitych potraw, przy których rokrocznie zasiada całą rodzina? Oto 6 potraw świątecznych - tradycyjnych i tych nieco nowocześniejszych - w których każdy znajdzie coś dla siebie.

Kacze udka z jabłkami i żurawiną

r e k l a m a

Składniki:

  • dowolna ilość kaczych udek,
  • jabłka – tyle, aby na każde udko przypadała 1/2 jabłka,
  • 1 słoik żurawiny,
  • sól, pieprz, kolendra mielona, papryka słodka,
  • olej.

Wykonanie: Udka dokładnie natrzeć przyprawami i olejem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec pod przykryciem około godziny w temperaturze 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze plastry, a na nie wyłożyć żurawinę.

Plastry położyć między udkami i piec jeszcze około 20 minut bez przykrycia. Podawać gorące.

Buraczane jajka faszerowane fetą, rzodkiewką i zielonymi oliwkami oraz kiełkami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 szkl. zakwasu lub soku z buraków,
  • 1 łyżka octu,
  • 1/2 kostki sera typu feta,
  • 4 rzodkiewki, 10 zielonych oliwek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • kiełki np. z buraków.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i obrać. Zakwas lub sok zagotować, dodać ocet, włożyć do niego ugotowane, obrane jajka, odstawić do całkowitego ostudzenia i przechowywać przez noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć jajka, przekroić na pół, delikatnie wyjąć żółtka, wymieszać je z fetą, majonezem, posiekanymi oliwkami i rzodkiewkami. Gotowym farszem napełnić białka. Posypać kiełkami.

Chlebki Wielkanocne do koszyczka

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 6 łyżek mleka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szkl. ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • mak do posypania.

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić i poczekać, aż zaczną pracować. Dodać oliwę i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Następnie każdą kulę posmarować wodą i naciąć krzyż, po czym posypać makiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, aż bułeczki się zrumienią.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a