StoryEditorWiadomości rolnicze

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Zobacz jakie produkty naturalnie ograniczają apetyt

17.08.2017., 15:08h
To nieprawda, że chcemy schudnąć jedynie na wiosnę. Jesienią zaczynamy walkę ze spadającymi temperaturami za pomocą podjadania. Nadprogramowe kilogramy potrafią się więc pojawić już we wrześniu. Poza tym jesień to czas, kiedy wielu z nas doskwiera spadek nastroju. Lekarstwem na to bywają czekolada i przekąski, które nie zawsze są dla nas kalorycznie obojętne. Zanim przytyjemy, możemy zadbać o optymalny poziom naszego apetytu. Istnieją produkty, które w naturalny sposób go ograniczają. Większość z nich mamy na co dzień pod ręką.

Kawa

Kawa, a raczej zawarta w niej kofeina, może być u wielu z nas zastrzykiem energii (to działanie jest silniejsze u pijących kawę nieregularnie). Ale kofeina potrafi też wpływać pozytywnie na metabolizm i redukować apetyt (istnieją doniesienia, że w szczególny sposób tę właściwość prezentuje kawa zielona). Dwie, trzy filiżanki dziennie zapewnią taki efekt. Nie zepsujmy go i nie dodawajmy do kawy mleka ani cukru.

Jajka

Badania wykazują, że zjedzenie na śniadanie jajka albo dwóch wywołuje uczucie sytości trwające nawet do 24 godzin. Jajko ma w tym względzie większą moc niż zawierający tyle samo kalorii pszenny rogal. Odkryto, że ci, którzy zjedli rano dwa jajka, przyjmowali później w ciągu dnia średnio o 330 kalorii mniej niż amatorzy rogali.

Imbir

Przez stulecia wiele kultur używało korzenia imbiru jako panaceum na dolegliwości gastryczne. Podany w koktajlu czy też daniu hinduskim będzie energetyzował ciało i wesprze trawienie, czyniąc nas mniej głodnymi.

Awokado

Ten owoc w zielonej skórce przypominający kształtem naszą gruszkę, jedzony w umiarkowanych ilościach może tłumić apetyt. Awokado pełne jest błonnika i dobrych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie tłuszcze są odpowiedzialne za wysyłane do mózgu sygnały o tym, że żołądek jest już pełny.

Migdały

Znane są od dawna z tego, że stanowią cenne źródło antyoksydantów, witaminy E i magnezu. Ale odkryto też i inną ich właściwość – wzmagają uczucie pełności w żołądku. Specjaliści polecają włączyć je jako składnik śniadania. Ich obecność wpływa też na zmniejszenie poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Ważne! Działają najsilniej, kiedy są w postaci całych pestek. Słabiej zaś w postaci mączki lub mleka.

Pieprz cayenne

Zgodnie z ostatnimi odkryciami ta ostra przyprawa wspiera metabolizm – organizm trawiąc posiłek, spala dodatkowe kalorie. Ten efekt obserwowano u ludzi, którzy jedzą ostro przyprawione dania nieregularnie. Aby go uzyskać, potrzeba pół łyżeczki pozyskiwanego z ostrej papryki proszku – bądź wmieszanego w potrawę, bądź połkniętego w postaci kapsułki. To wystarcza, by młody dorosły o optymalnej wadze spalił w ciągu 4 godzin o 10 kalorii więcej niż po zjedzeniu posiłku bez papryki tego gatunku.

Jabłko

Te tak popularne w naszym kraju owoce wpływają hamująco na apetyt z różnych powodów. Błonnik i pektyny w nich obecne powodują uczucie wypełnienia żołądka. A potrzebne do ich konsumpcji żucie spełnia podobną funkcję. Nie tylko służy wstępnemu trawieniu pokarmu, ale sprawia, że mózg wcześniej otrzymuje sygnał o sytości.

Woda

Apetyt można poskramiać czymś tak nieskomplikowanym jak woda. Tak przynajmniej twierdzi nauka. Badania z 2010 roku wykazały, że ci, którzy wypijają przed posiłkiem 2 szklanki wody, zjadają w nim średnio o 75–90 kalorii mniej.

Słodkie ziemniaki

Zgodnie z opinią naukowców zajmujących się żywieniem, słodkie ziemniaki zawierają szczególny rodzaj skrobi, która powstrzymuje enzymy trawienne. Sprawia, że pozostają one w żołądku dłużej, a my mamy uczucie sytości. Ponadto zawierają bardzo dużo witaminy A i C.

Zupa jarzynowa

Do niskokalorycznego a zdrowego i szybkiego zaspokojenia głodu świetnie nadaje się bazująca na kurzym rosole zupa warzywna. Przed posiłkiem po prostu zjedz tyle, ile mieści się w filiżance albo uczyń z zupy danie główne. kk
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 17:51