Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 06.07.2019r.

Co powiesz na połączenie wiśni, wanilii i czekolady? Te 3 smaki to klasyka deserów, które zawsze zanajdą swoich entuzjastów wśród rodziny czy zaproszonych gości. Połącz je w bardzo lekki tort na bazie kremu waniliowego, z konfiturą wiśniową i ciasteczkowym spodem. Smacznego!

Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami

r e k l a m a

Składniki:
Na spód:
  • 375 g ciastek (np. czekoladowo-orzechowych lub o smaku amaretto),
  • 150 g miękkiego masła.
Na masę:
  • 6 listków białej żelatyny,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 375 g gęstej ukwaszonej śmietany,
  • ok. 150 g konfitury wiśniowej z całymi owocami.
Wykonanie:
Spód: Pokruszyć ciastka i zagnieść je z miękkim masłem. Wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm) wylepić masą ciasteczkową, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm i schłodzić w lodówce.

Masa: Żelatynę zmiękczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w odrobinie kremówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać z kwaśną gęstą śmietaną. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Konfiturę podgrzać, aż się rozpuści i lekko schłodzoną polewać wierzch tortu tworząc kółka. Ciasto przed podaniem należy na min. 2 godziny wstawić do lodówki, aby się dobrze schłodziło.

Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a