StoryEditorPrzepisy

Ciekawe przepis na świąteczne potrawy: karp pieczony w miodzie i migdałach

19.12.2019., 11:12h
Prezentujemy ciekawy przepis na karpia, pieczonego w miodzie i migdałach! Jest to wersja mniej tradycyjna, ale bardzo dobrze sprawdzająca się na wigilijnym stole. Szczególnie polecana dla osób nieprzepadających na co dzień za karpiem. Przekonajcie się sami jak smaczny może być karp!

Składniki na karpia pieczonego w miodzie i migdałach

  • 1 karp
  • 3 łyżki miodu
  • 7 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek płatków migdałowych

Jak przygotować danie?

Karpia oczyścić i pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Olej wymieszać z miodem i każdy kawałek ryby smarować przygotowaną zaprawą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem posypać płatkami migdałowymi.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 08:42