r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 21.12.2019r.

Czas na świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu, czyli drożdżową gwiazdę z makiem! Najlepsze ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć w te święta. Świetnie wygląda i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!

r e k l a m a

Składniki na drożdżową gwiazdę z makiem

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 kostki (50g) świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 180 ml mleka
  • ok. 400 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Składniki na lukier

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Jak wykonać gwiazdę z makiem?

Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać drożdże i je rozpuścić, dosypać łyżkę cukru. W mące zrobić dołek, wlać drożdże z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, resztę cukru i zagniatać ciasto ok. 15 minut, aż będzie elastyczne. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pierwszy blat położyć na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować masą makową, zostawiając ok. 1 cm od brzegu, przyłożyć drugi blat i delikatnie posklejać brzegi. Dla ułatwienia na środku można postawić szklankę.

Ciasto ponacinać na początek na 4 równe części, następnie na 8 i na końcu na 16, nie docinając do środka (środek zostawiamy bez docinania). Kawałki okręcać dwukrotnie. Jeden kawałek okręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25–30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać konsystencję lukru).


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody