Cynamonowy chlebek

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 06.12.2017r.

Składniki na chlebek: 100 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych, 20 g świeżych drożdży, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 cukier waniliowy, 270 ml mleka, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy pomarańczowej (można użyć zwykłej). Składniki na nadzienie: 4 łyżeczki dżemu śliwkowego, 1 łyżeczka cynamonu, mała garść żurawiny (użyłam świeżej); lukier cytrynowy: sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. cukru pudru; Dekoracja: suszona żurawina, lukier.



Wykonanie:
W misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową. Wlać zaczyn, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto lekko zmiksować, później wyrabiać kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min.

Wyłożyć na stolnicę i ręcznie wyrobić. Rozwałkować w prostokąt. Posmarować cienką warstwą dżemu, posypać cynamonem i rzucić kilka owoców żurawiny. Zwinąć wg dłuższego boku. Przenieść do formy (keksówki) wyłożonej papierem. Wyrównać, wierzch posmarować mlekiem i posypać siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Przykrytą formę na chwilę odstawić. Piec na złoto ok. 50 minut w 170–180°C. Przygotować lukier: wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i ucierać. Polać wystudzony chlebek.

Partner serwisu