r e k l a m a

Partner serwisu

Czy paski wybielające zęby szkodzą zdrowiu?

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 18.05.2019r.

Marzysz o pięknym, białym uśmiechu? Trudno nie znaleźć w sobie takiej pokusy, kiedy z reklam uśmiechają się do nas twarze z rzędami zębów w kolorze alpejskiej bieli. Nawet jeśli wiemy, że to efekt działania korygujących kolor programów komputerowych albo po prostu modelka nie ma swoich zębów, to i tak budzi się w nas zazdrość.

Marzysz o dwóch białych rzędach? Uważaj na paski

r e k l a m a

Podatne na nią jest zwłaszcza młode pokolenie. I to ono często rusza do aptek czy drogerii w poszukiwaniu pasty do zębów opatrzonej napisem „wybielająca” albo też specjalnych pasków wybielających. Ale specjaliści mówią wyraźnie, że rząd białych zębów to duży koszt. Ceną może być po prostu ich zdrowie.

Wyjadają z zębów białko

Co szkodzi zębom w wybielających paskach? Badania pokazują, że powodują one utratę białka z zębów. W ten sposób naruszana jest ich struktura, zwłaszcza siekaczy. Specjaliści są zdania, że nie ma większego znaczenia, czy zakupimy taki specyfik sami, czy też udamy się po wybielenie do stomatologa. Dentyści używają preparatów z tym samym związkiem, czyli nadltlenkiem wodoru. A badacze twierdzą jednocześnie, że nie znają dziś żadnej bezpiecznej alternatywy dla tego związku.

r e k l a m a


A jak zbudowany jest ząb? Składa się z kilku warstw. Pokryty jest cienką warstwą szkliwa. Jest ono bardzo twarde i ma za zadanie chronić ząb przed uszkodzeniami. Pod nim znajduje się tzw. zębina. To ona tworzy „masyw”, czyli trzon zęba. Daje mu po prostu objętość. Zębina zawiera ogromną ilość białka, z którego większość to kolagen – podstawowe białko tkanki łącznej.

Gdzie ten kolagen?

Profesor Kelly Keenan ze Stockton University w Nowym Jorku przeprowadziła trzy eksperymenty z paskami, które można kupić bez recepty. Całe zęby były umieszczane w sztucznej ślinie, tak żeby jak najbardziej upodobnić środowisko do ich naturalnego.

Zęby potraktowano zgodnie z opisem na opakowaniu pasków, czyli poddawano je ich działaniu w czasie od 20 do 60 minut. I co się okazało? Już w tym rekomendowanym przez producenta czasie kolagen w zębinie rozpadał się na mniejsze fragmenty. W innym eksperymencie, w którym działaniu nadtlenku wodoru poddawano porcję czystego kolagenu, kolagen po prostu znikał.

Badanie nie ustalało, czy zęby w naturalnym środowisku (czyli w jamie ustnej) są w stanie regenerować swoje proteiny po uszkodzeniach spowodowanych nadtlenkiem wodoru. Niewykluczone, że tak się może w niektórych przypadkach dziać. Ale wyniki tych badań to sygnał, by być ostrożniejszym w staraniach o bielsze zęby.

Karolina Kasperek
Zdjęcia: Unsplash

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody