StoryEditorWiadomości rolnicze

Galarety wielkanocne

12.06.2014., 12:06h
Składniki: 1,5 l rosołu, mięso drobiowe, 7 jaj, marchewka, pietruszka (korzeń i natka), sól, pieprz, 3 łyżki żelatyny, puszka zielonego groszku, rzodkiewki, świeży szczypiorek.  

Wykonanie: Mięso zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i przyprawy. Po ugotowaniu rosół przelewamy przez sito (odlewamy 1/2 l). Dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, odkładamy 4, a resztę kroimy w kostkę. Do formy na muffinki wkładamy pokrojone jajka, marchewkę, pietruszkę i mięso. Delikatnie, po łyżce, wlewamy rosół z żelatyną. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Aby galaretki łatwiej wyszły z formy, należy je zanurzyć na 3 minuty w ciepłej wodzie. Ułożone na talerzu ozdabiamy jajkami, obsypujemy zielonym groszkiem i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 16:28