StoryEditorPrzepisy

Genialny deser – budyń jęczmienny z brzoskwiniami

19.09.2019., 13:09h
Budyń wcale nie musi być zwyczajny i nudny - czas na domowy budyń w wersji fit! Idealny jako pożywne danie na śniadanie oraz jako deser na chłodne, jesienne wieczory. Brzoskwinie dostarczają nam wiele witamin i są przy tym niskokaloryczne, a jęczmień jest idealnym źródłem błonnika. Przekonaj się sam!

Składniki niezbędne do przygotowania budyniu jęczmiennego z brzoskwiniami

  • 3 szklanki mleka ryżowego,
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 świeże brzoskwinie,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu.

Jak przygotować budyń?

Do garnka wlać mleko, dodać kaszę, 1/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie większość mleka.

Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić na półplasterki. Na patelnie wlać 4 łyżki wody, dodać łyżkę cukru trzcinowego, cynamon i kardamon. Dodać półplastry brzoskwiń i podgrzewać 3–5 minut na małym ogniu, aż brzoskwinie zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Gorącą kaszę szybko zmiksować w blenderze, rozlać do miseczek i podawać z brzoskwiniami.


Budyń jęczmienny z brzoskwiniami

Katarzyna Kosmala

Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 15:37