r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 01.12.2019r.

11 listopada już za nami, ale Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania dań z gęsi. Gęsina jest bardzo delikatnym i zdrowym mięsem, idealnie sprawdzi się jako główny składnik każdego obiadu. Oto trzy propozycje jak przygotować potrawy z gęsi.

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

r e k l a m a

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

  • podwójny filet z piersi gęsi
  • 1 jabłko
  • 8–10 suszonych śliwek (mogą być kalifornijskie)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Jak wykonać potrawę?

r e k l a m a

Piersi umyć, osuszyć i naciąć skórkę w kratkę. Kawałki mięsa ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażyć,  aż do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skórki. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru mięsa. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodać śliwki, jabłko pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Przykryte naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec 40–45 minut. Po wyjęciu pozostawić mięso na 15 minut w naczyniu. Mięso podawać pokrojone w plastry.

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
  • Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody