r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować pizzę z cukinią, szynką parmeńską i rukolą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 15.07.2019r.

Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy? Szczerze w to wątpimy. Zanim wybierzesz numer ulubionej pizzerii lub znajdziesz lokalizację pobliskiej, włoskiej knajpy, zastanów się czy nie zdrowiej byłoby ją wykonać samemu? Proponujemy przepis na domową, zdrowszą wersję pizzy, na której znajdziesz cukinię, szynkę parmeńską i świeżą rukolę. Smacznego!

Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z cukinią, szynką parmeńską i rukolą

r e k l a m a

Składniki na ciasto:
  • ½ szklanki  mleka,
  • ½ opakowania drożdży (50 g),
  • 3 łyżki oleju,
  • ½  łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki.

Składniki na farsz:
  • 100 g żółtego sera,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej,
  • świeże liście rukoli,
  • 2 małe cukinie,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego.

Jak przygotować danie?

Drożdże rozetrzeć, dodać mleko i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Cukinię poszatkować, posypać solą, pieprzem, polać oliwą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 10 minut.
Przed nałożeniem na ciasto odlać powstały sok. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto wyłożyć, rozwałkować na kształt koła. Posmarować passatą, ułożyć połowę sera i cukinię, posypać resztą sera.
Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu ułożyć szynkę oraz rukolę. Podawać z oliwą czosnkową.

Pizza z cukinią, szynką parmeńską i rukolą
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody