StoryEditorPrzepisy

Jak wykorzystać kapustę kiszoną? 3 niezwykłe przepisy

29.03.2019., 21:03h
Nie kwaś się i jedz kiszoną! Kiszona kapusta to bogactwo witamin, dlatego warto wpisać ją jako stały element do swojego jadłospisu. W jaki sposób wpleść ją do codziennych pomysłów na obiad? Oo nasze 3 propozycje.

Bułeczki z kiszoną kapustą

Składniki na 1 blachę: 250 g kiszonej kapusty, 1 cebula szalotka, 3 plastry gotowanej szynki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 500 g mąki, 1/2 kostki świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, około 250 ml mleka. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy.

Wykonanie: Szalotkę obrać i drobno posiekać. Gotowaną szynkę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę i dusić około 15 minut. Dodać szynkę i jeszcze trochę poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Drożdże pokruszyć w miseczce i rozpuścić z cukrem w niewielkiej ilości letniego mleka. Połowę mąki wsypać do miski, dolać do niej rozpuszczone drożdże i pozostałe mleko. Dodać kapustę, pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Z ciasta formować małe bułeczki i układać je ciasno jedna obok drugiej na natłuszczonej blasze. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40–45 minut, aż będą chrupiące. Smakują doskonale z odrobiną masła lub jako dodatek do pieczeni.

Ciasto francuskie z kapustą i winogronami

Składniki na 6–8 saszetek: 200 g kiszonej kapusty, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 50 g pokrojonej w kostkę szynki z tłuszczykiem, trochę soku jabłkowego, 150 g czerwonych bezpestkowych winogron, 50 g sera koziego. Dodatkowo: olej do smażenia, 1 żółtko do posmarowania saszetek.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dobrze osuszyć kapustę. Na odrobinie oleju przesmażyć szynkę, dodać kapustę i sok jabłkowy. Dusić przez 15 minut. Pozostawić do schłodzenia. Winogrona umyć, w zależności od wielkości przekroić na połówki i dodać do kapusty. Ciasto pokroić na kwadraty. Na połowie każdego z nich położyć farsz z kapusty, posypać startym kozim serem i przykryć drugą połową. Boki zlepić widelcem. Saszetki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować żółtkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20–30 minut na złoty kolor.

Kremowy kapuśniak z wędzonym pstrągiem

Składniki dla 6 osób: 250 g kiszonej kapusty, 2 cebule, 50 g przerośniętego boczku, 2 łyżki masła, 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego, 500 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietany, sól, szczypta pieprzu cayenne. Dodatkowo: około 150 g wędzonego pstrąga, trochę świeżego chrzanu, 1/2 pęczka szczypiorku.

Wykonanie: Cebulę obrać i drobno posiekać. Pokroić boczek i podsmażyć go z cebulą na maśle. Kapustę posiekać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli z boczkiem. Podlać śmietaną i bulionami. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pstrąga rozdrobnić, chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior umyć, osuszyć i posiekać. Dodać razem z pstrągiem i chrzanem do zupy i od razu podawać.
Pomysł i wykonanie: C. H. Zdjęcia: H. D. Tekst: L. P.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 19:16