r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jedz mięso bez obaw, ale z umiarem

Wieś i Rodzina
Data publikacji 23.11.2015r.

Miesiąc temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport z badań Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem. Dotyczył możliwego szkodliwego wpływu na zdrowie czerwonego mięsa oraz wędlin. A kilka dni temu pojawił się komunikat, w którym WHO przestrzega przed mylnym interpretowaniem wyników i zaleca nierezygnowanie z mięsa. O komentarz poprosiliśmy dr. inż. Ryszarda Kowalskiego z Instytutu Technologii Mięsa w Poznaniu.

r e k l a m a

Media zdążyły już przerazić ludzi wynikami raportu. Tymczasem WHO opublikowała właśnie komentarz, w którym każe czytać wyniki bez paniki.

 

– W raporcie pada, że już niewielka ilość wędlin – kilka plasterków dziennie – może być szkodliwa. Ale mowa tam o ilościach, które prze­mnożone są przez siedem dni w tygodniu, a potem przez dwanaście miesięcy w roku. Takie ilości mięsa mogą źle wpływać na zdrowie. Nie ma w tym zresztą nic nowego. Już od dawna my, naukowcy, wiemy, co się dzieje z mięsem podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach, czyli pieczenia, smażenia, grillowania. Chodzi zwłaszcza o tak zwane heterocykliczne aminy, ale też o produkty tak zwanej reakcji Maillarda, kiedy cukry proste reagują z aminokwasami. Efektem jest tak lubiana przez nas chrupiąca skórka na powierzchni mięsa. Błyszcząca, aromatyczna. Związki wtedy powstające decydują, niestety, o profilu smakowo-zapachowym produktów spożywczych. Ale jakich! Nie tylko mięsnych! Nikt tego głośno nie mówi, ale te reakcje zachodzą też w chlebie czy pieczywie cukierniczym. Więc „obwinianie” wyłącznie mięsa o niebezpieczne związki jest po prostu nienaukowe.

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 48/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Widziałeś już nasze video "To Was zaskoczy. Jak Artur Puzio tłumaczy jazdę po polu?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody