StoryEditorPrzepisy

Jesienny obiad – przepis na dynię z boczkiem

27.09.2020., 10:09h
Jesienią postaw na dynię! To intensywnie pomarańczowe, sezonowe warzywo jest skarbnicą witamin. A czym najlepiej przełamać słodycz jej miąższu? Słonym mięsem, w naszym przypadku będą to chrupiące plasterki wysmażonego boczku. Bon appetit!

Składniki potrzebne na dynię w boczku

  • 1 dynia,
  • 20 plasterków boczku jak najcieniej pokrojonego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek.

Jak przygotować dynię w boczku?

Dynię obrać i pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Dynię polać oliwą, posypać mieszanką przypraw i wymieszać.

Każdy słupek zawinąć w plaster boczku. Piec roladki 20–30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia pilnować, żeby się za mocno nie przypiekły.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 00:37