r e k l a m a

Partner serwisu

Konkurs kulinarny 2017: 8 zwycięskich przepisów na dania wigilijne i świąteczne

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 16.12.2017r.

Oto przepisy, których autorzy i autorki stali się laureatami naszego konkursu. Znajdziecie tu przepisy mające dobrze ponad sto lat, czy znalezione w pożółkłym zeszycie mamy. Takie, które choć proste, wykorzystują składniki znane nam wieki temu. Często też zaskakujące w swej prostocie, ale wciąż pozwalające cieszyć się smakiem. Doceniliśmy  kreatywność w zestawianiu tradycyjnych produktów, ale i użycie tych charakterystycznych dla regionu.

Na Wigilię

Przepis na pierogi wigilijne z siemienia konopnego

r e k l a m a




Nadesłany przez Małgorzatę Bujak  (Rossosz)


Chciałabym się podzielić z Państwem przepisem na pierogi wigilijne z siemienia konopnego. Przepis ten otrzymałam od babci mojego męża, a ona od swojej babci, która pochodziła z okolic Żyrzyna niedaleko Puław, więc jest to bardzo stary przepis. Babcia nauczyła mnie robić te pierożki, a ja robię je już trzydzieści lat i co roku serwuję je w wigilię Bożego Narodzenia. Rodzina bliższa i dalsza nie wyobraża sobie wigilii u nas bez tej potrawy. Pierożki są bowiem bardzo smaczne i proste w wykonaniu.




Składniki na ok. 60 pierożków: 0,5 kg siemienia konopnego (nasiona konopi można kupić na targu), 0,5 kg kaszy gryczanej, trochę mąki na ciasto pierogowe, cebulka smażona na oleju rzepakowym (tłoczony na zimno w olejarni – zielony) oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Z siemienia konopnego przygotować serek. Namoczyć siemię w letniej wodzie na całą noc. Na drugi dzień odcedzić wodę i zemleć siemię w maszynce do mięsa 4–5 razy (elektryczna nie nadaje się, bo siemię jest bardzo twarde). Zmielone siemię wrzucić do garnka z trzema litrami wody, wymieszać i odcedzić na bardzo drobnym sitku do drugiego garnka – na sitku zostają twarde łuski do wyrzucenia. Wodę z rozmieszanym siemieniem odcedzić kilka razy, aż nie będzie łusek. Po ostatnim odcedzeniu podgrzać otrzymaną zielonkawą wodę, tak jak się podgrzewa zsiadłe mleko na ser. Po osiągnięciu temperatury ok. 50–60°C w wodzie ścina się zielonkawy serek. Przelać serek do woreczka lnianego i odczekać kilka godzin, aż serwatka odcieknie. Na odcedzonej serwatce ugotować kaszę gryczaną. Potrzeba dwie objętości serwatki na jedną objętość kaszy. Gdy kasza się uparuje i wystygnie, a serek jest gotowy, wymieszać oba składniki dokładnie, dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Farsz do pierogów jest gotowy. Przygotować proste ciasto na pierogi – tylko mąka pszenna i ciepła woda. Zalepiać pierożki i gotować je tuż przed podaniem na stół. Polewać wcześniej podsmażoną na oleju cebulką.

Przepis na pieczone buraczki z makiem

Nadesłany przez Macieja Palucha i Izabelę Szymańską  (Szczytnica)



Składniki (na dwie porcje):
1 duży burak, 1 duża pomarańcza, 1/2 szklanki daktyli suszonych, 2 kopiaste łyżki maku mielonego, 1 łyżka miodu, garść orzechów (np. włoskich lub pekan).

Wykonanie:
Buraka dokładnie umyć (nie obierać ze skóry) i owinąć folią aluminiową. Piec w temperaturze 200°C ok. 50 min. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na minimum 30 minut. Wystudzonego buraka obrać, pokroić na małe słupki. Pomarańczę obrać, pokroić na małe cząstki i dodać do buraka. Wodę z daktyli odlać do szklanki, daktyle połączyć z makiem i zblendować na masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – dolewać stopniowo wodę pozostałą z moczenia daktyli. Konsystencja masy zależy od preferencji. Masę makową wymieszać z burakiem i pomarańczą. Miód rozgrzać na patelni, dodać orzechy i przez chwilę karmelizować je w miodzie. Takimi skarmelizowanymi orzechami posypać danie.

Przepis na moczkę

Nadesłany przez Justyna Lasończyk  (Jemielnica)

Ten szybki i prosty w wykonaniu przepis znam od mojej babci. Gości on na naszym stole wigilijnym od 5 pokoleń. Moczka, czyli coś w rodzaju kompotu czy też deseru na bazie piernika.



Składniki: 300 g piernika (najlepiej na bazie miodu), 1 litr kompotu z agrestu, 500 ml wody lub piwa ciemnego, 10 dag bakalii (migdały, wiórki kokosowe, rodzynki), 20 dag orzechów, kilka suszonych śliwek.

Wykonanie: Piernik rozmoczyć w wodzie lub ciemnym piwie. Kompot z agrestu (wraz z owocami) ugotować razem z bakaliami, orzechami i suszonymi śliwkami. Następnie namoczony piernik połączyć z kompotem. Można posypać dla dekoracji wiórkami kokosowymi lub migdałami. Ja dodaję również dla unowocześnienia kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a