StoryEditorPrzepisy

Kopytka z bobem z masełkiem szałwiowym

29.06.2018., 19:06h
Składniki: 250 g bobu po ugotowaniu i obraniu ze skórek, 2 ugotowane ziemniaki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 150 g mąki + do podsypywania, sól, 2 łyżki masła klarowanego, 10 liści szałwii.
Wykonanie: Ziemniaki razem z bobem przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz obie mąki i 1/2 łyżeczki soli.

Zagnieść ciasto i zrobić cienkie wałeczki. Kroić lekko w poprzek.

Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut od zagotowania.

Masło rozpuścić, umieścić listki szałwii i podsmażamy. Gorące kopytka polać masłem szałwiowym.



Zdjęcia i przepis wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 21:40