r e k l a m a

Partner serwisu

Kotlety z bakłażana

Wieś i Rodzina
Data publikacji 03.11.2017r.

Gruszka miłosna, psianka, a nawet jajko krzewiaste! Kto by pomyślał, że to wszystko to różne nazwy poczciwego bakłażana, zwanego też zresztą, z francuska, oberżyną. To oprawione w aksamitną skórę, ale cokolwiek mdłe warzywo rozwinie przed wami wachlarz smaków, jeśli odpowiednio je przygotujecie. Pamiętajcie, że bakłażana trzeba lekko „spocić”, by stracił gorycz. A potem hulaj dusza ze smakami!

Składniki: 1 bakłażan, 1 jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 4 łyżki sera żółtego startego na tarce, sól, pieprz, olej.

r e k l a m a

Składniki na sos: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.


Wykonanie: Bakłażan pokroić w poprzek w plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Każdy plasterek maczać w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Składniki na sos wymieszać, doprawić według uznania. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody