Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Kotlety z bakłażana

Wieś i Rodzina
Data publikacji 03.11.2017r.

Gruszka miłosna, psianka, a nawet jajko krzewiaste! Kto by pomyślał, że to wszystko to różne nazwy poczciwego bakłażana, zwanego też zresztą, z francuska, oberżyną. To oprawione w aksamitną skórę, ale cokolwiek mdłe warzywo rozwinie przed wami wachlarz smaków, jeśli odpowiednio je przygotujecie. Pamiętajcie, że bakłażana trzeba lekko „spocić”, by stracił gorycz. A potem hulaj dusza ze smakami!

Składniki: 1 bakłażan, 1 jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 4 łyżki sera żółtego startego na tarce, sól, pieprz, olej.

r e k l a m a



Składniki na sos: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.


Wykonanie: Bakłażan pokroić w poprzek w plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Każdy plasterek maczać w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Składniki na sos wymieszać, doprawić według uznania. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a