StoryEditorPrzepisy

Kreatywne przepisy na wykorzystanie rzodkiewki i botwinki

17.05.2019., 19:05h
Świętuj wiosnę z rzodkiewką i botwinką! Jak wykorzystać te dwa pełne witamin i minerałów warzywa? Oto nasze propozycje.

Lekka tarta z rzodkiewkami

Składniki na ciasto:
  • 1 niepełna szkl. mąki,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki wody;

Składniki na farsz:

  • 3 żółtka,
  • 1 serek mascarpone,
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek.
Wykonanie: Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, następnie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim blachę do pieczenia. Ser wymieszać mikserem z żółtkami, solą i pieprzem. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić część na plasterki, a część na połówki. Tartę podpiec przez 15 minut, następnie wyłożyć ser wymieszany z żółtkami, ułożyć rzodkiewki. Zapiekać przez kolejne 15 minut, wyjąć i podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Tarta z botwinką i fetą

Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki śmietany.

Składniki na farsz:
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 2 większe ugotowane buraczki,
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 kostki sera feta.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, a następnie wylepić nim dno blachy. Jajka ubić mikserem, dodać śmietanę, mąkę, sól i pieprz. Ugotowane buraczki i ser pokroić w kostkę, botwinkę – na małe kawałki. Wszystko wymieszać z masą jajeczną. Tartę podpiekać 10 minut, wyłożyć masę, piec kolejne 15–20 minut. Wyjąć, posypać parmezanem i świeżym koperkiem.


Sałatka na krakersach z pieczarkami, jajkami i tuńczykiem

Składniki:
  • 1 opakowanie słonych krakersów,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 7 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pieczarki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i poddusić na oleju z solą i pieprzem. Trzy jajka odłożyć. Cztery jajka i szczypiorek posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Wymieszać jajka, rzodkiewkę, szczypiorek, pieczarki i tuńczyka odcedzonego z nadmiaru oleju. Dodać 3 łyżki majonezu i doprawić do smaku. Na talerzu położyć krakersy, potem 1/3 masy, przykryć krakersami, wyłożyć kolejną 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę krakersów, resztę masy i znów krakersy. Wierzch posmarować majonezem, zetrzeć białko jajek, ułożyć 2 paski krakersów, smarując je z dwóch stron majonezem, a zostawiając wolny środek. W środku ułożyć posiekany szczypiorek i rzodkiewkę. Na wierzch zetrzeć na małych oczkach żółtka. Gotową sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 11:40