StoryEditorPrzepisy

Krem z białych szparagów z serem camembert i groszkiem ptysiowym

18.05.2018., 15:05h
Składniki: 2 pęczki białych szparagów, 1 duża cebula, 4 łyżki masła, 2 ziemniaki, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz, serek mascarpone; do podania: ser camembert, groszek ptysiowy.
Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obrać, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Twarde końcówki można wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego – są łykowate i nie nadają się na zmiksowanie w zupie.

W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i, mieszając co chwilę, dusić przez ok. 5 minut. Dodać szparagi oraz 2 łyżki masła i dusić przez kolejne 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować.

Gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mascarpone. Gorącą zupę podawać z plastrami sera pleśniowego oraz z groszkiem ptysiowym.




Przepis oraz zdjęcia - Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 23:02