r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Litewskie cepeliny

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 17.02.2018r.

Składniki na ciasto: 2,5 kg ziemniaków, 1 kg ugotowanych ziemniaków, sól, 1 łyżka skrobi.

r e k l a m a

Składniki na farsz: 350 g mięsa mielonego, 1 cebula, sól i pieprz.



Wykonanie: Cepeliny przygotowujemy z dwóch rodzajów ziemniaków: ugotowanych i surowych. 1 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę. 2,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce na małych oczkach, odlać sok. Na dnie naczynia z sokiem będzie skrobia. Zebrać ją i dodać do masy z ugotowanych ziemniaków. Dosypać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Zagnieść razem ziemniaki ugotowane i starte. Masę zagniatać, aż będzie jednolita. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i dusić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej kształtować kulki wielkości dłoni, a następnie je rozpłaszczyć. Na środku zrobić wgłębienie i nałożyć w nie farsz. Ciasto skleić i uformować w dłoniach podłużny kształt. Cepeliny gotować w dużym garnku z łyżką skrobi (żeby się nie sklejały) około 20 minut.



Przepisy oraz zdjęcia:  Katarzyna Kosmala

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody