Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Litewskie cepeliny

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 17.02.2018r.

Składniki na ciasto: 2,5 kg ziemniaków, 1 kg ugotowanych ziemniaków, sól, 1 łyżka skrobi.

Składniki na farsz: 350 g mięsa mielonego, 1 cebula, sól i pieprz.

r e k l a m a





Wykonanie: Cepeliny przygotowujemy z dwóch rodzajów ziemniaków: ugotowanych i surowych. 1 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę. 2,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce na małych oczkach, odlać sok. Na dnie naczynia z sokiem będzie skrobia. Zebrać ją i dodać do masy z ugotowanych ziemniaków. Dosypać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Zagnieść razem ziemniaki ugotowane i starte. Masę zagniatać, aż będzie jednolita. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i dusić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej kształtować kulki wielkości dłoni, a następnie je rozpłaszczyć. Na środku zrobić wgłębienie i nałożyć w nie farsz. Ciasto skleić i uformować w dłoniach podłużny kształt. Cepeliny gotować w dużym garnku z łyżką skrobi (żeby się nie sklejały) około 20 minut.



Przepisy oraz zdjęcia:  Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a