Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Łopatka pieczona z sosem pieczarkowym

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 04.02.2018r.

Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, 5 łyżek oleju, sól, pieprz, papryka czerwona.

Składniki na sos: 1/2 kg pieczarek, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek, 1 cebula.

r e k l a m a






Wykonanie: Mięso natrzeć przyprawami, piec w rękawie do pieczenia ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Odstawić i pozostawić wodę z pieczenia. Przygotować sos. 1/2 szklanki wywaru z pieczenia mięsa wlać do woka lub garnka, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone na półplastry pieczarki. Dusić ok. 20 min, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną w małej ilości wody i zagotować. Upieczone mięso podawać z sosem pieczarkowym.




Przepis oraz zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a