r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Na zamku w Gutowie straszą tygrysy

Wieś i Rodzina Życie wsi
Data publikacji 26.01.2019r.

Czego możesz spodziewać się w kompleksie pałacowo-parkowym, który otrzymuje I miejsce w konkursie na ciekawą agroturystykę w kategorii „Obiekt bazy noclegowej o charakterze wiejskim”? Restauracji, pokoi, dobrej regionalnej kuchni. Ale tygrysów?! Jedź i sprawdź! Tak jest właśnie w zamku w Gutowie, który został laureatem w ostatniej edycji konkursu organizowanego przez marszałka województwa wielkopolskiego.

r e k l a m a

Piątkowy wieczór. Wchodzę do restauracji, która przypomina raczej wielki salon w dworku czy mieszkaniu z przełomu XIX i XX w. Siadam przy wielkim dębowym stole na eklektycznych krzesłach. Na ścianach dookoła niezłej jakości oleje, akwarele i ryciny. Większość to konie – ulubione zwierzęta gospodarza. Czekam na niego, zajadając serwowaną przez restaurację szarlotkę na ciepło z lodami i popijając herbatę. Ponoć produkująca ją firma sama fatyguje się do lokali, które mają herbatę podawać, i decyduje, czy warte są tego smaku. Restauracja w Gutowie zasłużyła sobie na ten honor.

Mam tu tygrysy...

Do sali sprężystym krokiem wchodzi średniego wzrostu szczupły mężczyzna w czerwonym golfie. Widać, że ledwo skończył jakąś robotę. Krok w krok za nim pies z siwą mordą.

Jechałem 15 lat temu „jedenastką” z Ostrowa do Gutowa. Wystawało pięć łebków z kartonu przy szosie, a jeden zdążył na niej zginąć. Jakiś okrutnik wyrzucił szczeniaki. Zatrzymałem cały ruch i wziąłem wszystkie. Lord ma szesnaście lat. To mój skarb – przedstawia pupila, a potem siebie, siadając przy stole, Lech Studniewski, gospodarz zamku Gutów.

Zamek stoi obok i tonie w ciemności. My siedzimy przy kominku w budynku starej rządcówki. Obok jeszcze jedna atrakcja. Raptem 50 m dalej kręci ósemki w wielkiej klatce pięć najprawdziwszych tygrysów bengalskich. Są tuż przed kolacją. Obejrzymy je za chwilę, najpierw o tym, jak się tam znalazły.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody