r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Naukowcy nie mają wątpliwości - margaryna szkodzi zdrowiu!

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 10.06.2018r.

Spór o to, czy masło, czy margaryna, absolutnie przeszedł do historii. Uczeni nie mają wątpliwości. Okryte swego czasu złą sławą masło już dawno wróciło do łask. Tymczasem w ulubionych wciąż przez wielu margarynach znajduje się w ogromnych ilościach to, czego jeść nie powinniśmy – tłuszcze trans. Ale nie tylko w margarynach. Dlatego w ciągu kilku lat ze sklepowych półek mają zniknąć produkty zawierające te niezwykle niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze.

r e k l a m a

„Wśród populacji żyjących na terenach, na których obowiązuje zakaz sprzedaży produktów zawierających tłuszcze trans, odnotowuje się mniej hospitalizacji z powodu zawałów serca i udarów w porównaniu z mieszkańcami terenów, na których nie obowiązuje taki zakaz”. To wniosek z badań opublikowanych rok temu m.in. na znanym naukowym portalu www.sciencedaily.com przez grupę naukowców z Uniwersytetu w Chicago i Uniwersytetu Medycznego w Yale w Stanach Zjednoczonych.

W innych, trwających ponad sześć lat badaniach dr. Beatrice Alexandra Golomb z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego udowodniła, że spożywanie tłuszczów trans ma związek z upośledzeniem pamięci. W testach badani, którzy spożywali produkty z tymi tłuszczami, zapamiętywali mniej słów. Mówiąc dokładniej, każdy dodatkowy gram takich tłuszczów spożyty w ciągu dnia dawał w teście zapamiętywanie gorsze o 0,76 słowa.

Robimy to sobie sami

r e k l a m a

Ale co to w ogóle są te tłuszcze trans? I o co tyle z nimi ostatnio krzyku? Prawidłowa nazwa tych substancji to kwasy tłuszczowe trans, w skrócie nazywane tłuszczami trans. Czy nie było ich wcześniej? Czy w ogóle nie występują w naturze? Skądże znowu! Były i to od zawsze. W naturalny sposób bowiem występują one w bardzo małych ilościach w mięsie i przetworach mlecznych przeżuwaczy, czyli krów, kóz, owiec i kilku innych gatunków zwierząt.

Ale lekarze i naukowcy nie o nie toczą bój, a o te, które wytwarza w procesie produkcji żywności człowiek. Większość tłuszczów trans, które dziś konsumujemy, pochodzi właśnie z ludzkiej produkcji. A jak my, ludzie, je robimy? Czyżbyśmy świadomie robili sobie krzywdę?

To nie takie proste, bo wytwarzaniu tłuszczów trans przyświeca całkiem zrozumiała motywacja. Otóż, powstają one w procesie tzw. uwodorniania, czyli przyłączania do nienasyconych kwasów tłuszczowych wodoru. A po co? Po to, by z płynnego w temperaturze pokojowej oleju roślinnego stworzyć tłuszcz, który w tej samej temperaturze potrafi mieć postać stałą. Tak m.in. produkuje się margarynę. Dlatego o takich tłuszczach mówi się też „tłuszcze utwardzone”.




Człowiek wymyślił je, żeby sobie ułatwić życie. Utwardzone tłuszcze mają wyższą temperaturę topnienia, czyli nie topią się tak łatwo jak choćby masło, a poza tym dużo wolniej jełczeją niż np. oleje roślinne czy tłuszcze zwierzęce.

Ale to, niestety, jedyne ich zalety. Prawda jest taka, że tłuszcze trans innych nie mają. Mają za to wiele wad. I to takich, które wręcz decydują o naszym życiu – jego jakości i długości. Nie tylko powodują wyraźne osłabienie pamięci i zawały oraz udary, ale też zwiększają ryzyko otyłości, chorób serca, cukrzycy, a nawet nasilają agresję.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody