StoryEditorZdrowie

Nie bój się tłuszczu z roślin i ryb

02.08.2019., 13:08h
Ile jeść tłuszczu i jakiego? Przez całe dekady specjaliści rekomendowali ograniczanie tłuszczu w diecie. W całodniowej podaży kalorii mieliśmy ich dostarczać nie więcej niż 30%, a później – mieścić się w przedziale 20–35%. 
Za rekomendacjami stało myślenie, że jeśli ograniczymy spożycie tłuszczu, tym samym zmniejszymy konsumpcję niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które podejrzewano o zwiększanie ryzyka chorób serca. Ale wielu ludzi, stosując się do tej zasady, ograniczało jednocześnie spożycie dobrych tłuszczów – tych z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli tych w orzechach, olejach roślinnych i rybach.

Zamiast tłuszczu niezdrowe węglowodany

Co więcej, producenci w procesie oddtłuszczania produktów zamieniają zwykle tłuszcz na niezdrowe wysoce przetworzone węglowodany. I okazuje się, że to one dużo bardziej zwiększają ryzyko chorób serca niż tłuszcz, który zastępują.
Tymczasem tłuszcz z oliwy z oliwek lub tłustych ryb, nawet jeśli dostarcza więcej niż 35% dziennych kalorii, nie tylko nie szkodzi, ale służy zdrowiu. Dlatego unikajmy produktów niskotłuszczowych i jedzmy tłuszcze roślinne i tłuste ryby.

Karolina Kasperek
Zdjęcia: Unsplash
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 02:22