StoryEditorPrzepisy

Niezwykłe danie – pierogi pstrągusie

23.01.2020., 14:01h
Po raz kolejny wychodzimy do Państwa z czymś wyjątkowym, tym razem jest to przepis na pierogi z pstrągiem. Jest to propozycja łącząca tradycje z nowatorstwem. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad jak i na wigilijny stół.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 200 ml zimnego mleka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg pstrąga wędzonego
  • 1/2 kg pstrąga smażonego
  • 2 jajka
  • pęczek zielonej pietruszki

Jak wykonać pierogi pstrągusie?

Z podanych składników zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania można dodać do niego nieco letniej wody, aby uzyskać plastyczną konsystencję. Ryby obrać z ości i zemleć. Dodać jajka i posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać odrobinę oleju. Przygotowanym farszem napełniać pierogi, brzegi zlepić widelcem. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować 5–7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dobrze przesmażoną cebulką.

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:24