Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Odwrócona tarta ze śliwkami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 02.12.2018r.

Składniki (na formę do tarty o średnicy ok. 24 cm): Na nadzienie: 500 g śliwek (mogą być mrożone), sok z 1/2 cytryny, 30 g masła, 70 g brązowego cukru, 40 g posiekanych orzechów laskowych. Na spód: 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60 g brązowego cukru, 80 g masła, 60 g mielonych orzechów laskowych. Do posmarowania: 120 ml śmietany, 2 łyżki cukru.

Wykonanie:

Nadzienie: Śliwki umyć, przekroić na połowę i odpestkować. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić na żeliwnej patelni, dodać cukier i skarmelizowac na złotobrązowy kolor. Posypać orzechami. Ułożyć śliwki przeciętą powierzchnią do dołu. Piekarnik rozgrzać do 220 °C.
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować na odrobinie mąki do formy tarty. Ułożyć na śliwkach, dociskając lekko brzeg ciasta do dołu. Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem i posmarować śmietaną. Posypać cukrem i piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 10 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 180°C i pozostawić w piekarniku jeszcze przez 30 min. Wyjąć i od razu wyłożyć z formy na talerz.

r e k l a m a



Wskazówka:

Jeśli nie mamy do dyspozycji żeliwnej formy do tarty, możemy upiec ciasto w zwykłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód należy posmarować masłem, posypać cukrem i orzechami, a następnie ułożyć śliwki przeciętą powierzchnią do dołu.



Przepisy: A. R.-T., L. P., tekst: K. B-D, zdjęcia: H. D.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a