Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Oryginalne pomysły na Wielkanocne śniadanie, obiad i deser

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 27.03.2018r.

Nie ma wielkanocnego śniadania bez jajek. Ale kto powiedział, że trzeba je podawać wyłącznie tradycyjnie? Prawdziwą ozdobą stołu będą skorupki wypełnione jajecznym farszem. Albo też połówki jajek w mięsnych miseczkach, czyli jajka po szkocku, które świetnie będą też wyglądać wrzucone do żurku. Pasztetu nie trzeba piec, można go też ugotować. A po śniadaniu koniecznie podajcie babkę – ta według naszego przepisu długo będzie wilgotna.

Przepis 1: Wielkanocny żurek z jajkiem i pulpecikami

r e k l a m a






Składniki na zakwas do barszczu:
5 łyżek mąki żytniej razowej, 0,5 l wody, 4 ząbki czosnku przekrojone na pół, liście laurowe, majeranek.

Składniki na żur: 2 l wywaru z wędzonki, sól, pieprz, 3 liście laurowe, majeranek, 5 łyżek śmietany, jaja.

Składniki na pulpety: 300 g dowolnego mięsa mielonego, 1/2 szkl. mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, jajko.

Wykonanie: Przygotować pulpety. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Formować małe kuleczki, obtaczać w mące, smażyć na oleju. Do gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy i zakwas. Na koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić. Żurek podawać z gotowanym jajkiem i pulpetami.



Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 6 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a