Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Pasztet drobiowy z sosem cumberland

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 06.07.2018r.

Składniki: 1 kg mięsa drobiowego (z indyka, kurczaka), 200g surowego boczku lub podgardla, 3  cebule, 5 jajek, 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego; składniki na sos cumberland: 1 szkl. czarnych porzeczek, 5 łyżek konfitury żurawinowej, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 2 łyżki tartego chrzanu, sok z ½ pomarańczy, sok z ½ cytryny, 3 łyżki czerwonego wina.

Wykonanie

Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso drobiowe i cebulę. Zagotować na dużym ogniu z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1 godz.

r e k l a m a



Mięso odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zmielić. Dodać jajka, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w temp. 180°C. W tym czasie przygotować sos.

Porzeczki zagotować z cukrem, dodać żurawinę, chrzan, wino i wymieszać. Podgotować razem, na koniec dodać sok z pomarańczy i z cytryny. Doprawić. Utrzeć blenderem, podawać z upieczonym, przestudzonym pasztetem.




Przepisy i zdjęcia -  Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a