Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na danie z truskawkami – sałatka z pieczonym burakiem i truskawkami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 30.06.2019r.

Dopóki jest na nią sezon, koniecznie zaproś tę słodką czerwień do kuchni. I nie musisz łączyć jej tylko z bitą śmietaną albo ciastem. Truskawka świetnie nada się do wegańskich zielonych knedli, ale też wzbogaci smak wędzonego łososia. A próbowaliście jej kiedyś w towarzystwie buraka? Istny cymes!

Sałatka z truskawkami i pieczonym burakiem

r e k l a m a

Składniki:
  • 1/2 kg truskawek,
  • 1 duży burak,
  • 1/2 kostki białego sera,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Truskawki pokroić na ćwiartki. Buraka zawinąć w folię i upiec do miękkości.  Następnie ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Wymieszać sok, oliwę i miód. Na talerzu ułożyć plasterki buraka, truskawki i pokruszony ser.

Sałatkę polać sosem. Podawać z pieczywem.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a