Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na deser: kwiatek z musem z białej czekolady

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 07.07.2019r.

Oto deser na letnie upalne dni - lekki torcik z aksamitnym musem z białej czekolady. Jak go zrobić?

Kwiatek z musem z białej czekolady

r e k l a m a

Składniki:
Na ciasto:
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 3–4 jajka,
  • 125 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Na mus:
  • 100 g białej czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g białego kremowego serka (np. typu Turek),
  • trochę soku z cytryny,
  • 150 ml soku pomarańczowego do nasączania.

Dodatkowo: tłuszcz i mąka do formy, cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 160°C. Masło ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Powoli dodawać jajka, na końcu dosypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do natłuszczonej, wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 160°C przez ok. 50 min. 
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić powoli w gorącej kąpieli wodnej, często mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i dodać oba serki.  Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Ciasto przekroić na 2 poziome warstwy. 
Nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć musem. Odstawić na min. 1 dzień do lodówki, aby warstwy i smaki się połączyły.

Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a