r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na deser: kwiatek z musem z białej czekolady

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 07.07.2019r.

Oto deser na letnie upalne dni - lekki torcik z aksamitnym musem z białej czekolady. Jak go zrobić?

Kwiatek z musem z białej czekolady

r e k l a m a

Składniki:
Na ciasto:
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 3–4 jajka,
  • 125 g mąki,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

    r e k l a m a

Na mus:
  • 100 g białej czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g białego kremowego serka (np. typu Turek),
  • trochę soku z cytryny,
  • 150 ml soku pomarańczowego do nasączania.

Dodatkowo: tłuszcz i mąka do formy, cukier puder do oprószenia.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 160°C. Masło ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Powoli dodawać jajka, na końcu dosypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do natłuszczonej, wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 160°C przez ok. 50 min. 
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić powoli w gorącej kąpieli wodnej, często mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i dodać oba serki.  Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Ciasto przekroić na 2 poziome warstwy. 
Nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć musem. Odstawić na min. 1 dzień do lodówki, aby warstwy i smaki się połączyły.

Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody