StoryEditorPrzepisy

Pomysł na deser – pierogi drożdżowe z jabłkiem

17.10.2019., 13:10h
Kto nie lubi pierogów i ciasta drożdżowego? Może by tak połączyć oba dania? Pierogi drożdżowe z dodatkiem jabłek to idealny pomysł na deser na jesienne popołudnia. Przekonaj się sam!

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 mała śmietana
  • kostka masła
  • 3 żółtka

dodatkowo:

  • 5 dużych jabłek
  • 3 białka
  • cukier do posypania

Jak przygotować pierogi drożdżowe?

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką koła jak na pierogi. Jabłka obrać i podzielić na 8 części. Na każdym kółku układać jabłka i zlepiać jak pierogi.

Białka ubić, rogaliki maczać w białku z jednej strony, a następnie w cukrze. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość (bo wyrosną). Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:44