r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na obiad – krem z bobu z wędzonym boczkiem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 21.07.2019r.

To, że bób smakuje wyśmienicie w całości, wie każdy entuzjasta tego zielonego warzywa. A jak podawać go inaczej? Proponujemy zmiksować go blenderem i na tej bazie przygotować zupę krem, której smak idealnie podkreśli wędzony boczek!

Składniki potrzebne do przygotowania kremu z bobu z wędzonym boczkiem

r e k l a m a

  • ½ kg bobu,
  • 5 ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • 1½ l bulionu,
  • 2 serki (trójkąty) serka topionego,
  • 1 cebula, ½ pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • kilka cienkich plastrów boczku wędzonego.

Jak przygotować krem z bobu?

Bób ugotować, odcedzić, obrać ze skórki. Cebulę posiekać w kostkę, pora – w cienkie plastry. Poddusić na maśle klarowanym.

W bulionie ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 15 minutach dodać cebulę z porem, bób (zostawić kilka  nasion do ozdoby zupy), serki topione. Gotować razem krótko, po czym utrzeć blenderem.

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie paski. Zupę podawać z boczkiem, ozdobioną obranym, ugotowanym bobem.

Krem z bobu z wędzonym boczkiem

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody