StoryEditorprzepisy

Pomysł na obiad – tradycyjna zupa mięsna

30.01.2020., 10:01h
Tym razem przedstawiamy przepis na tradycyjną zupę mięsną, idealnie sprawdzającą się w chłodne i zimowe dni. Zupa wbrew pozorom jest bardzo syta, dlatego ze spokojem może pełnić rolę głównego dania na naszym stole.

Składniki na zupę mięsną

  • 400 g mięsa wołowego (łopatka, karkówka lub żeberka)
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 100 g brukwi
  • 50 g pasternaku
  • 50 g korzenia selera
  • 6 ziemniaków
  • 10 cm pora
  • 2 łyżki natki pietruszki

Jak przygotować danie?

Opłukać mięso pod zimną wodą i gotować w osolonej wodzie. Zebrać powstały na powierzchni osad, np. cedzakiem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gotować mięso na średnim ogniu pod przykryciem przynajmniej 1,5 godziny. Obrać i pokroić ziemniaki, marchewki, brukiew, seler i pasternak. Pokroić na plasterki opłukany i odcięty kawałek pora. Wyjąć mięso z wywaru i włożyć do niego marchewki, brukiew, seler i pasternak. Gotować przez 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i por. Pokroić mięso na małe kostki i dodać do zupy. Gotować ziemniaki i warzywa do miękkości. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 04:19