StoryEditorPrzepisy

Pomysł na sycące zupy: zupa gołąbkowa, barszcz szpinakowy i zupa z karmelizowaną cebulą

13.03.2019., 19:03h
Taka zupa starczy za obiad! Oto 3 przepisy na gęste i sycące zupy, które wystarczą na jednodaniowy obiad dla całej rodziny i w mgnieniu oka znikną z talerzy.

Barszcz szpinakowy z jajkiem i rzodkiewką

Składniki:
  • 400 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por, sól, pieprz,
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 l bulionu,
  • 2 łyżki mąki,
  • masło klarowane,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 5 jajek,
  • kilka rzodkiewek.

Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko go zeszklić. Dodać szpinak i poddusić go. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę drobno posiekać. Warzywa połączyć w garnku ze szpinakiem, zalać bulionem i gotować, aż zmiękną. Zaprawić mąką zmieszaną najpierw z odrobiną wody i gotującej się zupy. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z jajkiem na twardo oraz plastrami rzodkiewki.

Zupa gołąbkowa

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1/2 główki kapusty włoskiej,
  • 1/2 szkl. ryżu,
  • 1 cebula,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 l bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • sól, pieprz.
Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso, poddusić. Dodać kapustę. Po kilku minutach całość zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu 10–15 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować jeszcze około 20 minut, mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Zupa z karmelizowaną cebulą, winem i pieczarkami

Składniki:
  • 1/2 kg cebuli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 100 ml białego wina,
  • 2 serki topione cebulowe,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane (2 łyżki),
  • 2 l bulionu,
  • tymianek.
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozpuścić, dodać cukier i cebulę. Karmelizować ją, aż nabierze brązowego koloru (około 40 minut na wolnym ogniu). Do cebuli wlać białe wino i mieszając, czekać aż odparuje. Pieczarki pokroić (najlepiej na szatkownicy) w cienkie plasterki. Bulion zagotować, dodać skarmelizowaną cebulę, pieczarki i gotować dalej. Pół szklanki zupy odlać i roztopić w niej serki, po czym wlać mieszaninę do zupy. Gotować około 20 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.


Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 14:31