Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na zupę z botwinki i młodej kapusty

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 21.06.2019r.

Nie masz pomysłu na lekki a zarazem pożywny obiad, idealny na upalne dni? Zupa z botwinki i młodej kapusty to coś co zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Jak ją przygotować?

Zupa z botwinki i młodej kapusty

r e k l a m a

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty,
  • 2 pęczki botwiny,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 ml śmietany,
  • 2 l bulionu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie: Kapustę zszatkować, zalać wodą z dodatkiem soli, gotować 10 minut, odcedzić. Botwinę posiekać – zarówno łodygi, jak i liście. Wymieszać z obgotowaną kapustą, zalać bulionem i gotować 25 minut.

Jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej bulionu. Koperek posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać do śmietany pół szklanki gorącej zupy i wlać całość do zupy, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a