StoryEditorPrzepisy

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na gefilte fisz, czyli rybę po żydowsku

07.10.2020., 14:10h
Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszne gefilte fisz, czyli rybę po żydowsku. Życzymy Smacznego.

Gefilte fisz, czyli ryba po żydowsku

Składniki:
  • 1 kg ryby słodkowodnej,
  • 3 cebule,
  • 1/2 szklanki mąki macowej (albo macy drobno zmielonej),
  • 3 ubite jajka,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki cukru.


Składniki na wywar:
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pasternak
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
 
Wykonanie:

Ryby i cebulę przepuścić przez maszynkę. Dodać ubite jajka, pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz, cukier, zagotować. Z masy rybnej uformować małe kulki i wrzucać na wrzący wywar. Gotować na małym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Pulpety delikatnie wyjąć na półmisek, ułożyć plastry ugotowanej marchewki oraz cebulę. Resztę wywaru przecedzić, doprawić, odlać około 600 ml i rozpuścić w nim żelatynę. Gdy nieco przestygnie, zalać nią pulpety. Ułożyć natkę pietruszki i wstawić do lodówki na przynajmniej półtorej godziny.

.



Życzymy Smacznego
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 11:50