StoryEditorPrzepisy

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na żydowską penicylinę

07.10.2020., 14:10h
Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszną żydowską penicylinę. Życzymy Smacznego.

Żydowska penicylina

Składniki na rosół:
  • dwukilogramowa kura
  • 1/2 kg szpondra wołowego (z kością)
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały por
  • 1 cebula nieobrana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni liść laurowy
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól morska
  • 2 goździki
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki

Składniki na knedle:
  • 6 płatków macy
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęsiego albo kaczego smalcu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonego imbiru
 
Wykonanie:

Kurę podzielić na części i opłukać. Oprószyć solą i odstawić na 2 godziny. Spłukać sól. Szponder upiec w 180°C. Nieobraną cebulę i czosnek przypalić na suchej patelni albo nad ogniem. Warzywa obrać, pokroić, włożyć do garnka z kurą, szpondrem, cebulą i czosn­kiem i zalać wodą w takiej ilości, by wszystko ledwo przykrywała. Zagotować. Dodać liść laurowy, lubczyk, pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 4 godzin. Po tym czasie wyjąć wszystkie składniki. Macę bardzo drobno pokruszyć i zalać jajkami roztrzepanymi z wodą. Dodać roztopiony tłuszcz, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Odstawić na godzinę. Zagotować w garnku osoloną wodę i wrzucać do niej małe kulki z masy – wielkości żółtka. Gotować około 10 minut. Knedelki wystudzić. Podawać z gorącym rosołem.

.




Życzymy Smacznego
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 20:25