r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na żydowską penicylinę

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 10.10.2020r.

Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszną żydowską penicylinę. Życzymy Smacznego.

r e k l a m a

Żydowska penicylina

Składniki na rosół:
  • dwukilogramowa kura
  • 1/2 kg szpondra wołowego (z kością)
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały por
  • 1 cebula nieobrana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni liść laurowy
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól morska
  • 2 goździki
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki

Składniki na knedle:
  • 6 płatków macy
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęsiego albo kaczego smalcu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonego imbiru
 
Wykonanie:

Kurę podzielić na części i opłukać. Oprószyć solą i odstawić na 2 godziny. Spłukać sól. Szponder upiec w 180°C. Nieobraną cebulę i czosnek przypalić na suchej patelni albo nad ogniem. Warzywa obrać, pokroić, włożyć do garnka z kurą, szpondrem, cebulą i czosn­kiem i zalać wodą w takiej ilości, by wszystko ledwo przykrywała. Zagotować. Dodać liść laurowy, lubczyk, pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 4 godzin. Po tym czasie wyjąć wszystkie składniki. Macę bardzo drobno pokruszyć i zalać jajkami roztrzepanymi z wodą. Dodać roztopiony tłuszcz, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Odstawić na godzinę. Zagotować w garnku osoloną wodę i wrzucać do niej małe kulki z masy – wielkości żółtka. Gotować około 10 minut. Knedelki wystudzić. Podawać z gorącym rosołem.

.




Życzymy Smacznego

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody