StoryEditorPrzepisy

Przepis na burgery z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem

01.05.2020., 10:05h
Oto burgery w zupełnie innej odsłonie - zamiast mięsna wołowego znajdziesz w nich kaszę jaglaną, chrupiące nerkowce i warzywa. To ciekawa alternatywa nie tylko dla wegetarian, ale i wegan. Jak je przygotować?

Składniki potrzebne na burgery z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka orzechów nerkowców,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.


Jak przygotować burgery?

Orzechy zalać wrzątkiem. Zostawić na 30 minut. Ugotować kaszę jaglaną (w około 2 szklankach wody). Orzechy odcedzić i rozdrobnić blenderem na masę, w której mogą pozostać drobinki.

W misce połączyć orzechy z kaszą. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Razem z posiekaną cebulą zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać groszek. Dusić wszystko około 15 minut. Warzywa dodać do miski z kaszą i orzechami. Wyrobić masę, dodać sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę oleju.

Formować kotlety dowolnej wielkości i piec na złoto w piekarniku w temperaturze 180°C około 30 minut. Po 15 minutach należy je obrócić. 

Kotlety można też smażyć, ale łatwiej utrzymać ich kształt podczas pieczenia.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 04:13