StoryEditorPrzepisy

Przepis na chłodnik z rabarbarem i truskawkami

13.06.2020., 09:06h
Lato zbliża się wielkimi krokami. Co podać gościom w upalny, letni dzień? Najlepiej coś z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Proponujemy chłodnik z truskawkami i rabarbarem z delikatną nutką imbiru.

Składniki potrzebne na chłodnik z rabarbaru i truskawek

  • 500 g truskawek,
  • 500 g rabarbaru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka startego na małych oczkach imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
  • około 1 i 1/2 szklanki wody;
  • do dekoracji: świeże truskawki pokrojone na ćwiartki.

Jak przygotować chłodnik?

Rabarbar obrać, pokroić, ugotować. Dodać obrane z szypułek truskawki, przyprawy i gotować, aż truskawki i rabarbar się rozpadną. Dodać miód, po czym utrzeć blenderem na jednolitą masę.

Odstawić do ostygnięcia. Wlać do naczyń, do każdego dodać łyżkę jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 19:44