StoryEditorPrzepisy

Przepis na ciasto genueńskie

23.05.2020., 10:05h
Miękki biszkopt z puszystym musem czekoladowym to połączeni, które zadziwi niejedno podniebienie swoim aksamitnym smakiem. Jaki jest przepis na tort genueński?

Jakie składniki będą potrzebne na ciasto genueńskie

Składniki na biszkopt:

  • 60 g masła,
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 115 g cukru,
  • 115 g mąki,
  • 60 g kakao.

Składniki na mus:

  • 150 g cukru,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji,
  • 1 łyżka brandy.

Jak przygotować ciasto?

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i kakao, lekko wymieszać, żeby pozostawić strukturę piany. Wlać roztopione i przestudzone masło. Masa powinna pozostać puszysta. Ciasto piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20–25 minut. Biszkopt przestudzić, wyjąć z formy, formę oczyścić i ponownie umieścić w niej biszkopt. Do metalowej miski umieszczonej w garnku z gorącą wodą wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę.

Mieszać, aż masa zgęstnieje i będzie przyklejać się do łyżki. Wyjąć miskę, dołożyć masło i połamaną czekoladę i mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać ubitą z trzech białek z cukrem pianę. Mus wylać na biszkopt i wstawić ciasto do lodówki na noc. Startą czekoladą udekorować wierzch ciasta.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 11:14