r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na ciasto genueńskie

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 23.05.2020r.

Miękki biszkopt z puszystym musem czekoladowym to połączeni, które zadziwi niejedno podniebienie swoim aksamitnym smakiem. Jaki jest przepis na tort genueński?

r e k l a m a

Jakie składniki będą potrzebne na ciasto genueńskie

Składniki na biszkopt:

  • 60 g masła,
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 115 g cukru,
  • 115 g mąki,
  • 60 g kakao.

Składniki na mus:

  • 150 g cukru,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji,
  • 1 łyżka brandy.

Jak przygotować ciasto?

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i kakao, lekko wymieszać, żeby pozostawić strukturę piany. Wlać roztopione i przestudzone masło. Masa powinna pozostać puszysta. Ciasto piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20–25 minut. Biszkopt przestudzić, wyjąć z formy, formę oczyścić i ponownie umieścić w niej biszkopt. Do metalowej miski umieszczonej w garnku z gorącą wodą wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę.

Mieszać, aż masa zgęstnieje i będzie przyklejać się do łyżki. Wyjąć miskę, dołożyć masło i połamaną czekoladę i mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać ubitą z trzech białek z cukrem pianę. Mus wylać na biszkopt i wstawić ciasto do lodówki na noc. Startą czekoladą udekorować wierzch ciasta.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody