StoryEditorPrzepisy

Przepis na czekoladowo-kardamonowe muffiny

13.09.2019., 16:09h
Czas na muffiny w jesiennej edycji! Dodatek kardamonu, w połączeniu z czekoladą i soczystymi węgierkami sprawią, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Składniki potrzebne na czekoladowo-kardamonowe muffiny ze śliwkami

  • 150 g masła,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 2 jajka, 200 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 śliwek węgierek,
  • 1 łyżeczka kardamonu.

Jak przygotować muffiny?

Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mleko, czekoladę i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i kardamon. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Śliwki wypestkować i pokroić na cienkie paski. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, wlewać przygotowane ciasto i na wierzchu układać pokrojone śliwki.

Piec około 25–30 minut w temperaturze 180°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 20:59