StoryEditorPrzepisy

Przepis na dorsza pod pierzynką z botwinki

18.07.2020., 09:07h
Dorsz to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i niezbędnych tłuszczy. Jeżeli szukasz szybkiego przepisu na zdrowy i przepyszny obiad, to dorsz pod pierzynka z botwinki to propozycja dla Ciebie. Czego będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na dorsza pod pierzynką z botwinki

  • 4 płaty dorsza,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.


Jak przygotować dorsza?

Dorsza ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i położyć na nim kawałki masła. Zapiekać 25–30 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie rozgrzać masło klarowane, przecisnąć przez praskę czosnek, poddusić, dodać posiekaną botwinę i dusić jeszcze chwilę.
Gdy ryba zacznie nabierać kolorów, na każdy kawałek wyłożyć botwinkę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 5 minut.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 16:30