StoryEditorPrzepisy

Przepis na fasolkę szparagową z czosnkowym jarmużem i bekonem

10.08.2019., 11:08h
Prozdrowotne walory fasolki - zarówno tej żółtej jak i zielonej - są powszechnie znane i nikogo nie dziwi, że ze względu na dużą zawartość błonnika, jest zalecana przy wszelkich problemach trawiennych, a także przy walce ze zbędnymi kilogramami. Fasolka jest też sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, a to dzięki obecności kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój dziecka. Jednym słowem - warto jeść fasolkę! Ale w jakiej formie? Proponujemy podać ją w towarzystwie bekonu i jarmużu z czosnkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej z jarmużem i bekonem

  • 200 g fasoli szparagowej,
  • 8 liści jarmużu,
  • 100 g cienkich plasterków boczku,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia.

Jak przygotować danie?

Fasolkę obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić.

Dodać porwane na mniejsze kawałki (bez twardych łodyg) liście jarmużu i razem dusić. Bekon pokroić na małe kawałki i podsmażyć z dwóch stron na osobnej patelni.

Do jarmużu dodać bekon i fasolkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki.




Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 04:10