r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na fasolkę szparagową z czosnkowym jarmużem i bekonem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 11.08.2019r.

Prozdrowotne walory fasolki - zarówno tej żółtej jak i zielonej - są powszechnie znane i nikogo nie dziwi, że ze względu na dużą zawartość błonnika, jest zalecana przy wszelkich problemach trawiennych, a także przy walce ze zbędnymi kilogramami. Fasolka jest też sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, a to dzięki obecności kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój dziecka. Jednym słowem - warto jeść fasolkę! Ale w jakiej formie? Proponujemy podać ją w towarzystwie bekonu i jarmużu z czosnkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej z jarmużem i bekonem

r e k l a m a

  • 200 g fasoli szparagowej,
  • 8 liści jarmużu,
  • 100 g cienkich plasterków boczku,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia.

Jak przygotować danie?

Fasolkę obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić.

Dodać porwane na mniejsze kawałki (bez twardych łodyg) liście jarmużu i razem dusić. Bekon pokroić na małe kawałki i podsmażyć z dwóch stron na osobnej patelni.

Do jarmużu dodać bekon i fasolkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki.




Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody