r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na foccacię z rozmarynem i solą gruboziarnistą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 27.06.2020r.

Czym jest focaccia? To rodzaj drożdżowego pieczywa, stanowiącego podstawę pizzy, które jest serwowane w ramach przystawki w słonecznej Italii. Chrupiąca na wierzchu, puszysta i elastyczna w środku, podawana musi być z wysokiej jakości oliwą z oliwek. Palce lizać! Czego potrzebujesz do jej przyrządzenia?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na Focaccię z rozmarynem i solą gruboziarnistą

  • szklanka ciepłej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 450–500 g mąki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • do posypania: 1 łyżka gruboziarnistej soli, świeży rozmaryn, 3 łyżki oliwy z oliwek.
 

Jak przygotować Focaccię?

Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dłonią. Ciasto powinno być elastyczne, ale może lekko lepić się do dłoni.
Dodawać stopniowo oliwę z oliwek, ciągle wyrabiając ciasto – im dłużej, tym lepiej. Odstawić na dwie godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Rozciągać je palcami, polewać oliwą, lekko dociskać, tak aby powstały zagłębienia.
Posypać rozmarynem i solą. Polać resztą oliwy. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż focaccia się zrumieni.



Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody