StoryEditorPrzepisy

Przepis na gęsią wątróbkę na puree jabłkowym

07.11.2020., 16:11h
Pomimo zamkniętych restauracji i lokali serwujących wykwintne dania, wcale nie musisz rezygnować z ciekawych i niecodziennych potraw. Jedną z nich, z pewnością, jest nasza propozycja na gęsią wątróbkę w towarzystwie aksamitnego puree z jabłek. Jak przygotować w ten sposób wątróbkę?

Składnik potrzebne na wątróbkę gęsia z puree jabłkowym

  • 4 jabłka,
  • kawałek świeżego rozmarynu,
  • 500 g gęsich wątróbek,
  • 2 cebule,
  • ¾ szklanki mąki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować wątróbkę?

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i umieścić je w naczyniu żaroodpornym ze świeżym rozmarynem. Piec tak długo aż się rozpadną. W tym czasie przygotować wątróbkę, krojąc ją na mniejsze części. Obtaczać kawałki w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron, następnie oprószyć solą i pieprzem.
Zdjąć  wątróbkę z tłuszczu na ręcznik papierowy, a następnie na nowym tłuszczu zeszklić plastry cebuli.
Na talerzu ułożyć upieczone puree jabłkowe, usmażoną wątróbkę i krążki cebuli. Posypać świeżym tymiankiem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 17:55