r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na gęsią wątróbkę na puree jabłkowym

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 07.11.2020r.

Pomimo zamkniętych restauracji i lokali serwujących wykwintne dania, wcale nie musisz rezygnować z ciekawych i niecodziennych potraw. Jedną z nich, z pewnością, jest nasza propozycja na gęsią wątróbkę w towarzystwie aksamitnego puree z jabłek. Jak przygotować w ten sposób wątróbkę?

r e k l a m a

Składnik potrzebne na wątróbkę gęsia z puree jabłkowym

  • 4 jabłka,
  • kawałek świeżego rozmarynu,
  • 500 g gęsich wątróbek,
  • 2 cebule,
  • ¾ szklanki mąki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować wątróbkę?

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i umieścić je w naczyniu żaroodpornym ze świeżym rozmarynem. Piec tak długo aż się rozpadną. W tym czasie przygotować wątróbkę, krojąc ją na mniejsze części. Obtaczać kawałki w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron, następnie oprószyć solą i pieprzem.
Zdjąć  wątróbkę z tłuszczu na ręcznik papierowy, a następnie na nowym tłuszczu zeszklić plastry cebuli.
Na talerzu ułożyć upieczone puree jabłkowe, usmażoną wątróbkę i krążki cebuli. Posypać świeżym tymiankiem.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody