StoryEditorPrzepisy

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

31.10.2019., 09:10h
Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

Co jest potrzebne do przygotowania gnocchi?

  • nieduże ugotowane lub upieczone buraki
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ciasto przyjmie, może być więcej)

Do podania potrzebujesz

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • świeże listki szałwii

Jak przygotować potrawę?

Ugotowane buraki i ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli i mąkę pszenną. Zagniatać ciasto, jeśli będzie klejące dodać więcej mąki, tak by było elastyczne.

Z ciasta zrobić wałek, kroić na małe części i widelcem dociskać, tak aby utworzył się wzorek. Zagotować wodę z łyżką soli i gotować stopniowo kluseczki. Masło rozpuścić na patelni i ułożyć listki szałwii. Ugotowane kluseczki podawać polane masłem szałwiowym.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 01:09