StoryEditorPrzepisy

Przepis na klopsiki pieczone z soczewicy

23.10.2020., 11:10h
Dziś przedstawiamy przepis na przepyszne klopsiki pieczone z soczewicy idealnie pasujące na jesienne obiady.

Klopsiki pieczone z soczewicy

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy żółtej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 100 g startego na małych oczkach żółtego sera
  • 100 g ziaren słonecznika

 
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Cebulę i pora posiekać drobno, poddusić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę. Wszystko dusić do miękkości. Do miski przełożyć ugotowaną soczewicę, warzywa, ser, przyprawy, bułkę tartą i jajka. Całość zblendować na gładką masę. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać ziarna słonecznika. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką do lodów robić małe kuleczki z obu mas. Układać na papierze do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp 180°C.


.



Życzymy Smacznego

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 04:33