StoryEditorPrzepisy

Przepis na kluski z kaszy gryczanej

01.04.2020., 10:04h
W czasie kwarantanny, zamiast spieszyć do sklepu po gotowe produkty, możesz przyrządzić kluski samemu - jest to dużo prostsze niż myślisz. Kluseczki z kaszy gryczanej to świetna alternatywa dla klasycznych klusek lanych bądź kupnych klusek mrożonych. Czego potrzebujesz, aby je przygotować?

Składniki potrzebne na kluski z kaszy gryczanej

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (wystudzonej),
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • 100 g mielonego twarogu,
  • 2 plastry boczku,
  • 1 cebula, masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić kluski z kaszy gryczanej?

Ugotowaną kaszę razem z twarogiem rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz oraz obie mąki i zagnieść ciasto.

Uformować z niego wałeczki i kroić kluski. Wrzucać je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 8 minut.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać z nimi gorące kluseczki.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 12:41