r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na knysze z cebulą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 19.10.2019r.

To że pierogi są podstawą polskiej kuchni wie każdy. Dla smakoszy tej pysznej potrawy mamy propozycję w wersji bardziej egzotycznej. Prezentujemy przepis na knysze z cebulą - mała zmiana i doskonały pomysł na obiad.

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

r e k l a m a

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
Składniki na farsz:
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko

Jak przygotować knysze z cebulą?

Drożdże utrzeć widelcem z cukrem i mlekiem, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę składników i zagnieść energicznie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebulę posiekać w kostkę, podgrzać na suchej patelni, poczekać, aż zmięknie i zacznie żółknąć, a następnie wlać olej i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję cebuli. Pierogi sklejać w trójkątny kształt, bardzo dokładnie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec 10–20 minut w temperaturze 180–200°C, aż nabiorą brązowego koloru.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody