StoryEditorPrzepisy

Przepis na łososia marynowanego gravlax

22.02.2020., 08:02h
Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

Składniki potrzebne do przygotowania łososia marynowanego gravlax

  • 400 g filetów łososia,
  • 2 i 1/2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej,
  • 1 łyżka cukru,
  • około 5 łodyżek zielonego koperku.
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki poszatkowanej rukoli,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.


Jak przygotować łososia?

Wypłukać łososia, usunąć ości i płetwy. Wymieszać sól i cukier, posypać tą mieszanką łososia od strony bez skóry. Na wierzch położyć całe łodyżki koperku. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do worka foliowego. Obciążyć czymś lekkim.

Pozostawić w lodówce na 1–2 doby, aby ryba nabrała smaku. Potem oczyścić jej powierzchnię i pokroić na bardzo cienkie plasterki bez skóry.

Wymieszać składniki na sos. Przed podaniem pozostawić na chwilę w lodówce, aby sos nabrał smaku.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 19:32